Тази седмица министърът на френските въоръжени сили Себастиен Лекорню представи план за

...
Тази седмица министърът на френските въоръжени сили Себастиен Лекорню представи план за
Коментари Харесай

Точно когато НАТО има нужда от тях, войниците на Европа продължават да напускат

Тази седмица министърът на френските въоръжени сили Себастиен Лекорню представи проект за задържане на военнослужещи, в опит да подтиква военния личен състав да остане на работа, написа " Политико ".

Това се случва няколко дни откакто годишен отчет, показан на немския парламент, сподели, че през 2023 година към 1537 бойци са напуснали Бундесвера, намалявайки го до 181 514 чиновници.

" Тези диалози в този момент съществуват във всички столици, във всички демокрации, които имат професионални армии без наборна работа ", сподели Лекорню в понеделник, споменавайки Обединеното кралство и Съединените щати.

" На срещите на НАТО можем да приказваме за съоръжение, но в този момент приказваме и за... равнището на задържане ", добави той.

Докато Европа се въоръжава още веднъж в отговор на войната в Украйна, страни като Хърватия обмислят връщането на военната тегоба. Други, като Дания, възнамеряват да го разширят, с цел да включат дами. Германия отстрани наборната военна работа през 2011 година, само че защото мнозина в армията остаряват, има подновена дискусия за наново въвеждане на някаква система за национална работа.

За страните, разчитащи на професионални армии, е предизвикването да създадат въоръжените сили привлекателни - нещо, което е мъчно да се направи във времена на ниска безработица, яростна конкуренция от частния бранш и необятно публикувано потребление на отдалечена работа.

Във Франция военният личен състав остава във въоръжените сили приблизително с една година по-малко, в сравнение с преди. В Обединеното кралство има годишен дефицит на 1100 бойци - което се равнява на два пехотни батальона - макар че държавното управление разпореди наемането на личен състав на частна компания Capita.

Парите играят огормна роля в това хората да останат. Една от водещите ограничения на френския проект е да се покачат пенсиите за застрахователен стаж и възраст чрез консолидиране на бонуси; усилват се и заплатите. Но казусът е, че изискванията на работата просто не са толкоз привлекателни, като хроничният ексклузивен труд, месеците отсъствия от вкъщи и пропуснатите интервали на възобновяване са нещо всекидневно.

" Проблемът не е в набирането, а в задържането, би трябвало да задържим и фамилиите ", каза адмирал Лиза Франчети, шеф на военноморските интервенции на Военноморски сили на Съединени американски щати, на конференция в Париж по-рано тази година.

В Полша новото държавно управление по-рано тази година обяви увеличение на заплатите с към 20 % в опит да задържи войските. Минималната месечна заплата за боец се покачва от 4960 злоти (1150 евро) на 6000 злоти. В отговор на възходящата опасност от Русия, полската войска набъбна от 95 000 през 2015 година на 215 000 тази година.

Френският проект включва помощ при намиране на жилище и достъп до опазване на здравето и грижи за деца. Двойките, които работят в министерството на въоръжените сили, даже в случай че единият да е граждански, ще могат да трансферират длъжности дружно.

" Предпочитам да имам по-малко набирания, с цел да подобря задържането, в сравнение с да продължа с набирането на личен състав, при което броят на арестуваните хора непрекъснато понижава ", сподели Лекорню.

В Германия, като част от напъните за подсилване на националната защита, държавното управление иска да усили броя на въоръжените си сили до 203 000 души до началото на 2030 година, само че набирането пораства постепенно.

Специалният комисар на Бундестага за въоръжените сили, Ева Хьогл, сподели, че възобновяване на някаква форма на военна служба е един от методите да се извърнат нещата, само че насочването към дамите е по-очевиден ход за прекъсване на спада, защото капацитетът там " надалеч не е привършен ", написа депутатът.

Законодателството, признато предходната година, има за цел да направи изискванията по-привлекателни, в това число повече поддръжка за грижи за деца и увеличени пенсии за застрахователен стаж и възраст.

Има проблеми освен с часовете, само че и с главната инфраструктура.  " Когато навестявам войските, към този момент не слушам, че липсват каски и защитни жилетки, а шкафчета ", написа Хьогл в годишния отчет.

Според Хьогл, ремонтът на казарми и военни уреди ще коства към 50 милиарда евро - еквивалент на половината от общия специфичен фонд, основан от държавното управление, с цел да обнови своите военни сили след пълномащабното навлизане на Русия в Украйна.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР